HTML

Bárki > Te tudtad, hogy minden társadalom egy csoportos improvizáció tulajdonképpen? Úgy értem, hogy egy világról alkotott közös elképzelés együttes, improvizatív megjelenítése.

Kérdéses > Persze. Minden népnek megvan a maga narratívája, amit eljátszik. Miért tartod ezt fontosnak?

Bárki > Mert, amikor ezt megértettem, teljesen új közösségi és életmódbeli lehetőségeket kezdtem el magam előtt látni.

Kérdéses > Milyeneket?

Bárki > Olyanokat, melyekben a narratíva, vagyis a „világról alkotott közös elképzelés” teljesen más. Teljesen más, mint ebben az improvizációban, amit a társadalom most megjelenít, amiben mi is beszélgetünk.

Kérdéses > Részemről egyrészt kérdés, hogy szerinted mi az a bizonyos, „világról alkotott közös elképzelés”, aminek megjelenítését ez a társadalom épp csinálja (improvizatív eszközökkel, mint mondtad), de főleg kérdés, hogy van-e mód ezen változtatni?

Bárki > Mindkettő megválaszolásához előbb látni kell egy – véleményem szerint – elképesztően fontos dolgot. Hallottál már a keretekben mesélésről (transmedia storytelling)?

Kérdéses > Nem.

Bárki > Van az, amikor egy történetet nem egy, hanem több keretben mesélnek el. És a társadalmi improvizáció is így meséli el a „világról alkotott közös elképzelést”.

Kérdéses > Ez miért számít?

Bárki > Mert, ha valaki nem a közösen értelmezhetőt nézi a létünk különböző kereteiben (hanem csak az egyes keretekben történő dolgokat nézi, külön-külön), akkor nem fogja meglátni a „világról alkotott közös elképzelést”.

Kérdéses > Milyen keretekről beszélünk pontosan?

Bárki > Ha egy adott társadalom narratívájára (vagy közös elképzelésére) vagyunk kíváncsiak, akkor olyan kereteket érdemes néznünk, amik univerzálisak, vagyis más társadalomban is megvannak.

Kérdéses > Éspedig?

Bárki > A születés, a halál, a megtermékenyülés, a felnövekvés, a kommunikáció, a szexualitás, a gazdálkodás, a lakhatás, stb., stb. Más szavakkal: én az életterületeket nézném. És még valamit.

Kérdéses > Mit?

Bárki > Nézném még azt is, hogy más társadalmak improvizációival összehasonlítva, mik az ösztönös és mik a nem ösztönös cselekvéseink.

Kérdéses > Ez miért fontos?

Bárki > Hogy meg tudjuk különböztetni, hogy az egyes keretekben mik azok a cselekvések, amik egy elképzelést szeretnének kifejezni, és mik azok, amiket „csak úgy”, ösztönösen cselekszünk.

Kérdéses > De egy csomó dolgot a földrajzi, a kulturális, a demográfiai, stb. körülményeink miatt teszünk.

Bárki > Persze. Én ez úgy mondanám, hogy a narratíva része az is, hogy mit keresünk az adott földrajzi, kulturális és demográfiai viszonyok között.

Kérdéses > És mire jutottál? Mi a „világról alkotott közös elképzelésünk”?

Bárki > Ezt én akartam kérdezni tőled. Te még nem gondolkodtál rajta.

Kérdéses > Akkor előbb pihenjünk erre egy kicsit.

Bárki > Legyen így, pihenjünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdeses.blog.hu/api/trackback/id/tr905012643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása