HTML

Kérdéses > Azt mondtad, mesélsz a dualitás előtti létélményről.

Bárki > Igen.

Kérdéses > …

Bárki > Ez az az állapot volt (talán, úgy 100 ezer évvel ezelőtt), amikor az embernek még sem oka, sem lehetősége nem volt arra, hogy fontosabbnak lássa magát a környezeténél. Ehhez egy eseményre volt szüksége, a tömegben élésre, vagyis a 100-120 főnél nagyobb világok megjelenésére.

Kérdéses > Ez a Dunbar szám (Dunbar's number), amiről már volt szó a blogon.

Bárki > Igen. Ez az a létszámhatár, ami fölött az egyetértés lehetőségét minden világ elveszíti, és az egyetértést óhatatlanul felváltja az igazságkeresés.

Kérdéses > Vagyis szerinted a megsokasodás az az esemény, amitől az ember elkezdte fontosabbnak tekinteni magát a környezeténél?

Bárki > Igen. A megsokasodással keletkező igazságkereső viselkedés kezdett kiemelni minket a környezetünkből, és most itt tartunk. Talán túlságosan is kiemelkedtünk, de felül is kerekedtünk. Egyetértésben maradva soha nem jöttünk volna olyan helyekre élni, ahol ruhát kell hordanunk, vagy nincs elég víz, vagy meg kell dolgoznunk az ételért.

Kérdéses > Ja, ezt sejtem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdeses.blog.hu/api/trackback/id/tr765019077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása